Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι)

βλαισός μέγας δάκτυλος“, ή κοινώς κότσι, αποτελεί μία συχνή ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δακτύλου των ποδιών.  Το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού μετατοπίζεται προς τα έξω, δηλ. εξόστωση στην έσω πλευρά της άρθρωσης, τρίβεται στο δέρμα των παπουτσιών και δημιουργεί εξελκώσεις.
Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι)

Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται από στροφή του δακτύλου, καθώς και από παραμόρφωση με σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου, ενώ συχνά συνυπάρχουν και κάλοι πάνω στο ίδιο το κότσι ή στους άλλους δακτύλους του ποδιού.

Ακτινογραφία πραγματικού περιστατικού πριν και μετα, όπου είναι ορατή αφενός η εξόστωση αλλά και η αναπτυσσόμενη σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου.

kotsi_xray_1 Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) kotsi xray 1 300x229kotsi_xray_1b Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) kotsi xray 1b 300x222

Τα αίτια είναι ποικίλα και οφείλονται:

  • ακατάλληλα υποδήματα, π.χ. στενή μύτη, ψηλό τακούνι
  • κληρονομικότητα.

Η προτεινόμενη θεραπεία, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος αλλά και τον πόνο που νιώθει ο ασθενής, περιλαμβάνει:

  • χρήση ειδικού νάρθηκα, σε περιπτώσεις όπου η παραμόρφωση του ποδιού δεν είναι μεγάλη
  • χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται κυρίως για λειτουργικούς λόγους και όχι για την αισθητική αποκατάσταση της μορφής του ποδιού.

Η εκάστοτε επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται, ουσιαστικά περιλαμβάνει την αφαίρεση της εξόστωσης (κότσι) και ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, οστεοτομία του πρόσθιου μεταταρσίου.

Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι)

.

H χειρουργική αποκατάσταση του / της ασθενούς, εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος.

Σε πολύ σοβαρά περιστατικά η αποκατάσταση μπορεί να φτάσει και τους 2 μήνες, προκειμένου να υποχωρήσει το οίδημα και να αποκατασταθεί η κινητικότητά των ποδιών.

Φωτογραφίες πραγματικών περιστατικών πριν και μετά την επέμβαση:

kotsi_2b Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) kotsi 2b kotsi_2 Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) kotsi 2 kotsi_prin_meta_copy Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) kotsi prin meta copy 300x205

Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι)

nikolaos-zervakis-gerakas Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) nikolaos zervakis gerakas

Ορθοπαιδικός Χειρουργός |  Νικόλαος Ζερβάκης MD, MSc   

 

Τηλ.   210 61 36 680|email: zervakisnikolaos.gr@gmail.com.

Skip to toolbar