Δευ: 18:30 – 21:00 - Πέμ:18:30 – 21:00
Δερβενακίων 30 & Υγείας, Παλλήνη

Οστεοπόρωση

οστεοπόρωση-osteopwrosi-οστεοπόρωση-οστεοπόρωση-osteopwrosi-οστεοπόρωση-Η οστεοπόρωση δεν αφορά μόνο τη σταδιακή απώλεια οστικής μάζας, όπως πιστεύουν αρκετοί άνθρωποι.

Αποτελεί χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών (δηλ. φυσιολογικού ανασχεδιασμού), κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά.

Έτσι, προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Φωτογραφία: αλλαγές που παρατηρούνται στη φυσιολογία των οστών λόγω της οστεοπόρωσης και σχηματική απεικόνιση της απώλειας ύψους στις γυναίκες με την πάροδο των ετών λόγω οστεοπόρωσης.

 

Αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν λιγώτερη οστική μάζα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.  Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά την ηλικία των 40 ετών, η οστική μάζα στις γυναίκες μειώνεται ετησίως 1-5%.

Σε αντίθεση, στους άνδρες η οστική μάζα μειώνεται λιγώτερο από 1% ετησίως. Η μεγάλη αυτή διαφορά στο ρυθμό απώλειας οστικής μάζας, οφείλεται στην απώλεια οιστρογόνων λόγω εμμηνόπαυσης στις γυναίκες.
ΟστεοπόρωσηΟστεοπόρωση

Απώλεια ύψους

Θυμάστε τη γιαγιά και τον παππού που έμοιαζε να συρρικνώνεται το ύψος τους με την πάροδο των ετών?

Η απώλεια του ύψους στις μεγάλες ηλικίες θεωρητικά οφείλεται σε κάταγμα των σπονδύλων. Στις γυναίκες, 60-70% άνω των 65 ετών παρατηρείται έστω ένα (που πιθανώς να προκαλέσει και άλλα) κάταγμα σπονδύλου λόγω αυξημένης πίεσης.


This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 17841445227897781.
Νικόλαος Ζερβάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός
bt_bb_section_top_section_coverage_image