Δευ: 18:30 – 21:00 - Πέμ:18:30 – 21:00
Δερβενακίων 30 & Υγείας, Παλλήνη

Οστεονεκρωση μηριαιας κεφαλης

 Οστεονεκρωση μηριαιας κεφαλης

Η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής γνωστή επίσης και ως άσηπτη νέκρωση, είναι μια παθολογική κατάσταση συνεπεία μειωμένης αγγειακής παροχής της μηριαίας κεφαλής, με αποτέλεσμα το θάνατο των οστεοκυττάρων και την κατάρρευση της αρθρικής επιφάνειας.

Οι ασθενείς είναι κατά κανόνα νέοι ενήλικες, ηλικίας 35 έως 45 ετών και οι παράγοντες κινδύνου (στο 75% -90% των περιπτώσεων) περιλαμβάνουν κυρίως τα κατάγματα του μηριαίου αυχένα, τη μακρόχρονη χρήση στεροειδών, τον αλκοολισμό και το κάπνισμα. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής στην παιδική ηλικία, οι καταδύσεις, αυτοάνοσα νοσήματα, αιματολογικές νόσοι, το ΑΙDS, η υπερλιπιδαιμία, η χημειοθεραπεία και / ή η ακτινοβολία, η μεταμόσχευση οργάνων και πολλά μεταβολικά νοσήματα.

Οι άντρες προσβάλλονται έως και τρεις φορές περισσότερο από τις γυναίκες, ενώ και για τα δύο φύλα οι περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής αγγίζουν το 75% [3,5].

Τα πρώτα στάδια της νόσου μπορεί συχνά να είναι ασυμπτωματικά, και μερικοί ασθενείς εμφανίζονται μετά την «κατάρρευση» της αρθρικής επιφάνειας. Η ύπαρξη πόνου που εντοπίζεται στο εσωτερικό των μηρών ή στη βουβωνική χώρα καθώς και ο περιορισμός της κίνησης του ισχίου σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών θα πρέπει να αυξήσει την υποψία για οστεονέκρωση.

Η πρόγνωση για το ισχίο μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την έγκαιρη διάγνωση, πριν από την “κατάρρευση” της αρθρικής επιφάνειας

Οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν φυσιολογικά ευρήματα  ή υποχόνδριο σχηματισμό κύστης και σκλήρυνσης.  Η μαγνητική τομογραφία έχει γίνει η πλέον χρησιμοποιούμενη μέθοδος απεικόνισης, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ειδική για την οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής, ειδικά στα αρχικά στάδια.

Οι μη επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές  για την οστεονέκρωση, περιλαμβάνουν μεθόδους ώστε να αποφορτιστεί το πάσχων ισχίο, με τη χρήση βακτηρίας ή περιπατητήρα , με  τροποποίηση της δραστηριότητας και με τη φυσιοθεραπεία. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι δε συμβάλλουν στη θεραπεία της οστεονέκρωσης τελικού σταδίου και παρουσιάζουν περιορισμένη επιτυχία στην προσπάθεια αναστολής της εξέλιξης της νόσου.

 Οστεονεκρωση μηριαιας κεφαλης

Οστεονεκρωση μηριαιας κεφαλης

 

 

Η αποσυμπίεση (CORE DECOMPRESSION) είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία χρησιμοποιείται σε αρχικά στάδια της νόσου, πριν την κατάρρευση του υποχονδρίου.Η αρθροπλαστική επιφανείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νεότερους ασθενείς με οστεονέκρωση που να αφορά λιγότερο από το ένα τρίτο της μηριαίας κεφαλής.

Σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις ταυτόχρονα της αποσυμπίεσης μπορεί να πραγματοποιηθεί πλαστική υποχόνδριου  με έγχυση οστικού τσιμέντου γεγονός που επιταχύνει σε μέγιστο βαθμό.

Τέλος, σε στάδια προχωρημένης οστεονέκρωσης και σε αποτυχία των άλλων επεμβατικών τεχνικών η ολική αρθροπλαστική  παραμένει η εγχείρηση επιλογής

 Οστεονεκρωση μηριαιας κεφαλης

Οστεονεκρωση μηριαιας κεφαλης Οστεονεκρωση μηριαιας κεφαλης

 Οστεονεκρωση μηριαιας κεφαλης

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 17841445227897781.
Νικόλαος Ζερβάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός
bt_bb_section_top_section_coverage_image