Δευ: 18:30 – 21:00 - Πέμ:18:30 – 21:00
Δερβενακίων 30 & Υγείας, Παλλήνη

Οστεοχονδρίτιδα αστραγάλου

Οστεοχονδρίτιδα αστραγάλου

Είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης κάκωσης στη διάρκεια αναστροφής της ποδοκνημικής. Χαρακτηρίζεται από νέκρωση τμήματος οστού και αρθρικού χόνδρου, το οποίο μπορεί να αποχωρισθεί από τον θόλο του αστραγάλου. Η νέκρωση μπορεί να αναπτυχθεί στην έσω πλευρά του αστραγάλου, λόγω συμπίεσης της έσω πλευράς του θόλου του αστραγάλου από την κνήμη ή στην έξω πλευρά, σαν αποτέλεσμα δυνάμεων ασκούμενων από την περόνη. Oι εσωτερικές αλλοιώσεις είναι οπίσθιες, ενώ οι εξωτερικές, περισσότερο πρόσθιες Οστεοχονδρίτιδα αστραγάλου Οστεοχονδρίτιδα αστραγάλου

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι οξέα ή χρόνια. Το παιδί συνήθως έχει διάχυτο πόνο στην ποδοκνημική και διόγκωση. Εάν έχει προηγηθεί οξεία κάκωση, τα συμπτώματά της κυριαρχούν, υποχωρούν μετά από 3-6 εβδομάδες και ακολουθούνται από χρόνια συμπτώματα. Άλλοτε, υπάρχουν χρόνια συμπτώματα (πόνος, δυσκαμψία, αστάθεια ή μπλοκάρισμα) με/ή χωρίς ιστορικό οξείας κάκωσης.

Στα πρώιμα στάδια η διάγνωση είναι δύσκολη και η νόσος συνήθως αντιμετωπίζεται σαν διάστρεμμα. Επιβεβαιώνεται με τομογραφίες με/ή χωρίς αρθρογράφημα ή αξονική τομογραφία.

Οστεοχονδρίτιδα αστραγάλου

Χωρίς αποτελεσματική θεραπεία, η οστεοχόνδρινη αυτή βλάβη θα καταλήξει σε μια επώδυνη άρθρωση ως το αποτέλεσμα αναπτύξεως εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

Η αξιολόγηση και σταδιοποίηση της νόσου γίνεται με την βοήθεια ειδικών ακτινογραφιών και Μαγνητικής τομογραφίας (MRI arthrogram).

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ακινητοποίηση της άρθρωσης για διάστημα τουλάχιστον 8-10 εβδομάδων, βάδιση με μερική φόρτιση και επαναξιολόγηση.

Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται σε αρθροσκοπική επανακαθήλωση του μερικώς ή πλήρως αποσπασθέντος τμήματος με την χρήση πολύ λεπτών απορροφήσιμων καρφίδων, χονδροπλαστική με την τεχνική των μικροκαταγμάτων, ενώ όταν αυτό δεν είναι εφικτό, απαιτείται η χρήση μοσχεύματος για την κάλυψη του ελλείματος (η τεχνική συνήθως απαιτεί οστεοτομία του έσω σφυρού και mosaicplasty).

Οστεοχονδρίτιδα αστραγάλουΟστεοχονδρίτιδα αστραγάλου

Οστεοχονδρίτιδα αστραγάλου

Οστεοχονδρίτιδα αστραγάλου

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 17841445227897781.
Νικόλαος Ζερβάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός
bt_bb_section_top_section_coverage_image