Δευ: 18:30 – 21:00 - Πέμ:18:30 – 21:00
Δερβενακίων 30 & Υγείας, Παλλήνη

Σύνδρομο υμενικής πτυχής

Σύνδρομο υμενικής πτυχής

Σύνδρομο υμενικής πτυχής

(Plica syndrome)

Oι υμενικές πτυχές είναι μία από τις πηγές πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος στα παιδιά και τους εφήβους Η έσω και η έξω πτυχή του γόνατος είναι φυσιολογικές υμενικές πτυχές οι οποίες διαχωρίζουν τα διαμερίσματα του γόνατος στη διάρκεια της ανάπτυξης. Συνήθως είναι ασυμπτωματικές και έχουν μικρή κλινική σημασία. Όταν όμως αναπτύσσονται επανειλημμένα επεισόδια υμενίτιδας μέσα στις πτυχές, αυτές διογκώνονται, παχύνονται και αντικαθίστανται από ινώδη συνδετικό ιστό, χάνοντας την ελαστικότητά τους. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, ο αρθρικός χόνδρος διαβρώνεται. Έναυσμα της φλεγμονώδους αυτής διαδικασίας είναι άμεση κάκωση της υμενικής πτυχής και η καταπόνηση ή εσωτερικές διαταραχές του γόνατος (ελεύθερα σώματα, διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα, ρήξη μηνίσκου).

Σύνδρομο υμενικής πτυχής

Αν και το 20% των εφήβων και ενηλίκων έχουν υμενικές πτυχές, οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί .Ο ασθενής συχνά έχει αίσθημα «αρπάγματος» και «κλικ» μέσα στο γόνατο και, στο 50% των περιπτώσεων, διόγκωση του γόνατος, συνήθως μετά από έντονες ασκήσεις Ακόμα, μπορεί να εμφανίζει στιγμιαίο μπλοκάρισμα της επιγονατίδας κατά την κάμψη και έκταση του γόνατος.

Σύνδρομο υμενικής πτυχής

ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Η διάγνωση της υμενικής πτυχής γίνεται με την φυσική εξέταση και το ιστορικό και επιβεβαιώνεται με την αρθροσκόπηση. Η Μαγνητική Τομογραφία. μπορεί να απεικονίσει την υμενική πτυχή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Η ταινία μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά στη διάρκεια της διαγνωστικής αρθροσκόπησης και συχνά οδηγεί σε πλήρη ίαση.

Σύνδρομο υμενικής πτυχής

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 17841445227897781.
Νικόλαος Ζερβάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός
bt_bb_section_top_section_coverage_image