Δευ: 18:30 – 21:00 - Πέμ:18:30 – 21:00
Δερβενακίων 30 & Υγείας, Παλλήνη

Ρήξη τενόντιου πετάλου

Ρήξη τενόντιου πετάλου

Ρήξη τενόντιου πετάλουΤενόντιο πέταλο είναι ο τένοντας που περιβάλλει την κεφαλή του βραχιόνιου οστού και ευθύνεται ουσιαστικά για την κίνηση του ώμου.

Μιά ομάδα 3 Μυών του Ώμου, ο Υπερακάνθιος, ο Υπακάνθιος, και ο Ελάσσων Στρογγύλος, που εκτελούν την κίνηση της έξω στροφής και της απαγωγής, έχουν κοινή τενόντια κατάφυση στο Μείζον Βραχιόνιο όγκωμα , το οποίο φέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία με το όνομα Rotator Cuff, ελληνικά Τενόντιο Πέταλο . Το σύμπλεγμα αυτό των Τενόντων συχνά υφίσταται τραυματισμούς ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις και πολλές φορές σκίζεται(ρήξη).

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο ηρεμίας και πόνο κατά τη διάρκεια της νύκτας που ξυπνάει πολλές φορές τον ασθενή, ιδιαίτερα όταν ξαπλώνει προς τη μεριά του πάσχοντος ώμου
 • Πόνο με τις κινήσεις του χεριού και ιδιαίτερα με την ανύψωση του άνω άκρου
 • Αδυναμία ανύψωσης του άνω άκρου σε περιπτώσεις ολικής ρήξεως
 • Ορισμένες φορές αίσθημα κριγμού κατά τις στροφικές κινήσεις του άνω άκρο

 

Απεικονιστικές Εξετάσεις

Για την διάγνωση πέραν της κλινικής εξέτασης συνήθως κάνουμε τις εξής εξετάσεις:

 • Ακτινογραφίες ώμου
 • Μαγνητική Τομογραφία ώμου.

Ρήξη τενόντιου πετάλου

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας είναι ο περιορισμός του πόνου και η βελτίωση της λειτουργικότητας. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία

Σε περίπου 50% των ασθενών η συντηρητική αντιμετώπιση ανακουφίζει τον ασθενή από τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργικότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο, σε πλήρεις ρήξεις, συνήθως η μυική δύναμη δεν αποκαθίσταται.

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

 • Ανάπαυση:
 • Τροποποίηση δραστηριοτήτων: αποφυγή κινήσεων που προκαλούν πόνο.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
 • Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας:
 • Έγχυση στεροειδών: εάν τα παραπάνω μέτρα δε βελτιώνουν τα συμπτώματα, η έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης στον υπακρωμιακό χώρο μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πλεονέκτημα της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι η αποφυγή των κινδύνων μιας χειρουργικής επέμβασης, όπως φλεγμονή, δυσκαμψία, παρατεταμένη περίοδος αποκατάστασης.

Τα μειονεκτήματα της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι ο κίνδυνος επέκτασης της βλάβης με το πέρασμα του χρόνου, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα και η μόνιμη απώλεια μυικής ισχύος.

Χειρουργική θεραπεία

Οι επεμβάσεις αποκατάστασης ρήξεων στροφικού πετάλου διακρίνονται στις ανοικτές συρραφές και στις αρθροσκοπικές συρραφές. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι παρόμοια, ωστόσο με την αρθροσκοπική τεχνική η αποκατάσταση και η επάνοδος σε πλήρεις δραστηριότητες είναι ταχύτερη, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος και το αισθητικό αποτέλεσμα (μικρές τομές) σαφώς ανώτερο από τις ανοικτές μεθόδους.

Ρηξη τενόντιου πετάλου

Ρήξη τενόντιου πετάλουΡηξη τενόντιου πετάλου

Ρηξη τενόντιου πετάλου

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 17841445227897781.
Νικόλαος Ζερβάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός
bt_bb_section_top_section_coverage_image