Ρήξη τενόντιου πετάλου

Ρήξη τενόντιου πετάλουΤενόντιο πέταλο είναι ο τένοντας που περιβάλλει την κεφαλή του βραχιόνιου οστού και ευθύνεται ουσιαστικά για την κίνηση του ώμου.

Μιά ομάδα 3 Μυών του Ώμου, ο Υπερακάνθιος, ο Υπακάνθιος, και ο Ελάσσων Στρογγύλος, που εκτελούν την κίνηση της έξω στροφής και της απαγωγής, έχουν κοινή τενόντια κατάφυση στο Μείζον Βραχιόνιο όγκωμα , το οποίο φέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία με το όνομα Rotator Cuff, ελληνικά Τενόντιο Πέταλο . Το σύμπλεγμα αυτό των Τενόντων συχνά υφίσταται τραυματισμούς ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις και πολλές φορές σκίζεται(ρήξη).

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο ηρεμίας και πόνο κατά τη διάρκεια της νύκτας που ξυπνάει πολλές φορές τον ασθενή, ιδιαίτερα όταν ξαπλώνει προς τη μεριά του πάσχοντος ώμου
 • Πόνο με τις κινήσεις του χεριού και ιδιαίτερα με την ανύψωση του άνω άκρου
 • Αδυναμία ανύψωσης του άνω άκρου σε περιπτώσεις ολικής ρήξεως
 • Ορισμένες φορές αίσθημα κριγμού κατά τις στροφικές κινήσεις του άνω άκρο

 

Απεικονιστικές Εξετάσεις

Για την διάγνωση πέραν της κλινικής εξέτασης συνήθως κάνουμε τις εξής εξετάσεις:

 • Ακτινογραφίες ώμου
 • Μαγνητική Τομογραφία ώμου.

Ρήξη τενόντιου πετάλου

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας είναι ο περιορισμός του πόνου και η βελτίωση της λειτουργικότητας. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία

Σε περίπου 50% των ασθενών η συντηρητική αντιμετώπιση ανακουφίζει τον ασθενή από τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργικότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο, σε πλήρεις ρήξεις, συνήθως η μυική δύναμη δεν αποκαθίσταται.

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

 • Ανάπαυση:
 • Τροποποίηση δραστηριοτήτων: αποφυγή κινήσεων που προκαλούν πόνο.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
 • Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας:
 • Έγχυση στεροειδών: εάν τα παραπάνω μέτρα δε βελτιώνουν τα συμπτώματα, η έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης στον υπακρωμιακό χώρο μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πλεονέκτημα της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι η αποφυγή των κινδύνων μιας χειρουργικής επέμβασης, όπως φλεγμονή, δυσκαμψία, παρατεταμένη περίοδος αποκατάστασης.

Τα μειονεκτήματα της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι ο κίνδυνος επέκτασης της βλάβης με το πέρασμα του χρόνου, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα και η μόνιμη απώλεια μυικής ισχύος.

Χειρουργική θεραπεία

Οι επεμβάσεις αποκατάστασης ρήξεων στροφικού πετάλου διακρίνονται στις ανοικτές συρραφές και στις αρθροσκοπικές συρραφές. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι παρόμοια, ωστόσο με την αρθροσκοπική τεχνική η αποκατάσταση και η επάνοδος σε πλήρεις δραστηριότητες είναι ταχύτερη, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος και το αισθητικό αποτέλεσμα (μικρές τομές) σαφώς ανώτερο από τις ανοικτές μεθόδους.

Ρηξη τενόντιου πετάλου

Ρήξη τενόντιου πετάλου
Ρηξη τενόντιου πετάλου

Ρηξη τενόντιου πετάλου