• 1

 Αρθροπλαστική ισχίου Νικόλαος Ζερβάκης

 

 

Η αρθροπλαστική ισχίου περιλαμβάνει την αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης με μια μεταλλική πρόθεση.

Συνίσταται συνήθως σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας ισχίου.

Αρχικά, βάσει των ευρημάτων ακτινολογικού ελέγχου, αφαιρείται η κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή.

 

Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός δημιουργεί εσοχή στη λεκάνη, προκειμένου να τοποθετήσει το ειδικό κυπέλιο μέσα στο οποίο θα εφάπτεται και θα λειτουργεί η τεχνητή μηριαία κεφαλή. Τέλος, προετοιμάζει κατάλληλα τον αυλό του μηριαίου, προκειμένου να δεχθεί το Αρθροπλαστική ισχίουμεταλλικό στέλεχος πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η τεχνητή κεφαλή.

 

Η πρόθεση μοιάζει ανατομικά στο φυσιολογικό ισχίο και τελικά το σύνολο πρόθεσης – οστό – άρθρωση λειτουργεί σα μια φυσιολογική άρθρωση.

Η τεχνητή άρθρωση – όλα τα υλικά της οποίας είναι απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό – αποτελείται είτε από ειδικό ανθεκτικό πλαστικό και μεταλλικά πολύ ανθεκτικά κράματα ατσαλιού και τιτανίου, είτε από μεταλλικές επιφάνειες κοβαλτίου – χρωμίου (metal on metal).

Η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου διαρκεί 1-2 ώρες.

  • Αρθροπλαστική επιφάνειας Ισχίου

 Αρθροπλαστική ισχίου 

Η συγκεκριμένη μέθοδος αρθροπλαστικής εφαρμόζεται σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ισχίου αλλά και σε ασθενείς με οστεονέκρωση της άρθρωσης.

Η βασική διαφορά της επεμβατικής αυτής τεχνικής σε σχέση με την μέθοδο της κλασσικής αρθροπλαστικής, έγκειται στη μη εξ ολοκλήρου αφαίρεση του μηριαίου οστού αλλά αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων του χόνδρου.

Για τη συγκεκριμένη μέθοδο αρθροπλαστικής, χρησιμοποιείται πρόθεση καπάκι-κεφαλή ειδικού μεταλλικού κράματος, απόλυτης συμβατότητας με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Δείτε την αποκατάσταση κινητικότητας πραγματικού περιστατικού, με τη μέθοδο της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου:Δείτε την αποκατάσταση κινητικότητας πραγματικού περιστατικού, με τη μέθοδο της αρθροπλαστικής επιφάνειας ισχίου: Αρθροπλαστική ισχίου

.

Author

Νικόλαος Ζερβάκης MD, MSc

Ορθοπαιδικός Χειρουργός