Τενόντιο πέταλο είναι ο τένοντας που περιβάλλει την κεφαλή του βραχιόνιου οστού και ευθύνεται ουσιαστικά για την κίνηση του ώμου.
Μιά ομάδα 3 Μυών του Ώμου, ο Υπερακάνθιος, ο Υπακάνθιος, και ο Ελάσσων Στρογγύλος, που εκτελούν την κίνηση της έξω στροφής και της απαγωγής, έχουν κοινή τενόντια κατάφυση στο Μείζον Βραχιόνιο όγκωμα , το οποίο φέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία με το όνομα Rotator Cuff, ελληνικά Τενόντιο Πέταλο . Το σύμπλεγμα αυτό των Τενόντων συχνά υφίσταται τραυματισμούς ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις και πολλές φορές σκίζεται(ρήξη).
Συμπτώματα
Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Απεικονιστικές Εξετάσεις
Για την διάγνωση πέραν της κλινικής εξέτασης συνήθως κάνουμε τις εξής εξετάσεις:
Θεραπεία
Ο στόχος της θεραπείας είναι ο περιορισμός του πόνου και η βελτίωση της λειτουργικότητας. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.
Συντηρητική θεραπεία
Σε περίπου 50% των ασθενών η συντηρητική αντιμετώπιση ανακουφίζει τον ασθενή από τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργικότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο, σε πλήρεις ρήξεις, συνήθως η μυική δύναμη δεν αποκαθίσταται.
Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
Το πλεονέκτημα της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι η αποφυγή των κινδύνων μιας χειρουργικής επέμβασης, όπως φλεγμονή, δυσκαμψία, παρατεταμένη περίοδος αποκατάστασης.
Τα μειονεκτήματα της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι ο κίνδυνος επέκτασης της βλάβης με το πέρασμα του χρόνου, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα και η μόνιμη απώλεια μυικής ισχύος.
Χειρουργική θεραπεία
Οι επεμβάσεις αποκατάστασης ρήξεων στροφικού πετάλου διακρίνονται στις ανοικτές συρραφές και στις αρθροσκοπικές συρραφές. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι παρόμοια, ωστόσο με την αρθροσκοπική τεχνική η αποκατάσταση και η επάνοδος σε πλήρεις δραστηριότητες είναι ταχύτερη, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος και το αισθητικό αποτέλεσμα (μικρές τομές) σαφώς ανώτερο από τις ανοικτές μεθόδους.