Η Χονδροπλαστική πλέον σύγχρονη παρεμβατική θεραπευτική τάση σήμερα, είναι η αντικατάσταση του τραυματισθέντος τεμαχίου ή περιοχής του αρθρικού χόνδρου με βιολογικά υλικά, που να προσομοιάζουν στις δομικές και μηχανικές του ιδιότητες στο μέγιστο δυνατό (Χονδροπλαστική).
Η προσέγγιση της πάσχουσας περιοχής πραγματοποιούνται κατά κανόνα ατραυματικά, μέσω της αρθροσκόπησης του γόνατος, δηλαδή μέσα από μικρές οπές, από τις οποίες, με τη βοήθεια ειδικής κάμερας, διενεργούνται ολοι οι χειρουργικοί χειρισμοί.
Η θεραπευτική προσέγγιση, περιλαμβάνει όλους εκείνους τους τρόπους αντικατάστασης και αποκατάστασης, λαμβάνοντας υπ’οψιν κριτήρια και παραμέτρους, που αφορούν στο επίπεδο δραστηριότητος του ασθενούς, την ηλικία του, καθώς βέβαια το βαθμό και την έκταση της βλάβης καθεαυτής.
Τελικά, το απώτερο ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας φυσιολογικής ανώδυνης άρθρωσης, ικανής να ανταπεξέλθει τόσο στις απαιτήσεις της καθημερινής δραστηριότητος όσο και της επανένταξης στις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.
Το βασικό κλινικό σημείο και σύμπτωμα, που οδηγεί τον ασθενή στον ειδικό ορθοπαιδικό-αρθροσκόπο, είναι ο πόνος και η χωλότητα βάδισης που τον συνοδεύει. Ο απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει τις απλές ακτινογραφίες, την αξονική τομογραφία (η οπoία έχει μεγαλύτερη ευαισθησία και ακρίβεια στην ανάδειξη των οστικών δομών-βλαβών) και η μαγνητική τομογραφία(MRI).
Η μαγνητική τομογραφία, έχει ιδιαίτερη θέση ως προς την αναδειξη της μορφολογίας της χόνδρινης βλάβης, καθώς διαθέτει υψηλή ειδικότητα για τη διάγνωση του χόνδρινου ελλείμματος και τη μετέπειτα θεραπευτική στρατηγική.
Στη θεραπευτική του φαρέτρα, ο ορθοπαιδικός-αρθροσκόπος, διαθέτει τέσσερις λύσεις για την αποκατάσταση αυτών των χόνδρινων ελλειμμάτων:
4. μεταμόσχευση προσφάτου αλλομοσχεύματος(δηλαδή μόσχευμα από άλλον άνθρωπο).